Патриоти почитат паметта на Капитан Петко Войвода

От 11.00 часа на Централните Варненски гробища ще бъде отслужен молебен пред гроба на Капитан Петко Войвода по случай 116 г. от неговата кончина

В неделя от 11.00 ч. в Централните Варненски гробища ще бъде отслужен молебен пред гроба на Капитан Петко Войвода по случай 116 г. от неговата кончина. БРСП (Българо-руско сътрудничество и политики) се включва в организацията, по инициативата на Тракийско дружество Варна - Капитан Петко Войвода и ще поднесе венец в знак на признателност и почит, към делото и живота, на този иначе забележителен човек.

„Искаме да отбележим няколко факта, свързани с този велик човек. Той е минал през трите фази на освободителните войни: хайдутлук, комита и четничество“, пишат от БРСП във Фейсбук.

След освобождението войводите Христо Македонски и Филип Тотю пишат писмо до негов приятел във Варна. Част от писмото гласи: „Ние сме войводи, но Петко Киряков е голям войвода“. 

Наричан е от турците Самоуправен владетел на горите (това е признание на турските власти към Петко), както и Горския цар. 

За Петко Войвода има писани много книги, създадени са много песни и легенди. Най-голям принос за популяризирането му има големият българин Николай Хайтов чрез филма за Капитан Петко Войвода.

Патриоти от Бургас също ще почетат Капитан Петко Войвода. Те ще поднесат цветя пред паметника му в Морската градина.

Днес благодарните бургазлии пък отдадоха почит на русите, освободили града ни от османско иго. 

С венци и цветя, военен ритуал и заупокойна молитва днес бе почетена паметта на загиналите за свободата на България.

В отбелязването на празничната дата се включиха областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметът Йорданка Ананиева, депутати, общински съветници и родолюбиви бургазлии.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Коментари

Login

Search

Menu

Cart

Jtouch25 mobile template for Joomla (c) 2011 - 2012 www.mobilemews.com