Празнуваме 55 години от създаването на НУМСИ с "Непреходното" в Операта

Мултимедийният концерт - спектакъл ще е в петък от 19:00 ч.

Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров” в Бургас навършва  тази година 55 години от създаването си . Кулминацията в програмата по повод юбилейната година ще бъде грандиозен концерт-спектакъл, който ще се състои в навечерието на 117-тата  година от рождението на един от най- изтъкнатите представители на българската музикална култура – Панчо Владигеров, чието име носи учебното заведение.

Световноизвестният български композитор е роден на 13 март 1899 година.

Уникалният концерт на Музикалното училище е озаглавен  „Непреходното” и ще бъде подарък за бургаската публика. Под винаги оригиналната и изненадваща режисура на Христо Симеонов на сцената талант ще демонстрират солистите  Весела Коршутова, Живко Добрев,  Милана Кан, Галя Димитрова, Мирослава Чобанова, Стефан Якимов, Кристян Кънев, Иво Василев и  Александър Стаматов. Техни преподаватели са Йоана Вангелова, Ксения Драгостинова, Румяна Драголова, Светослав Василев,  Михаела Тенев и  Иво Гичев. В мултимедийния спектакъл участие ще вземат и децата от класовете по Класически балет с преподаватели Недко Георгиев, Добрина Бахова и Владимир Грудев. Чрез силата на словото, своето майсторство ще покажат и младите артисти от специалност Актьорско майсторство с преподаватели Георги Минков, Невена Цанева и Даниела Георгиева. Изящество, талант и красота ще споделят с публиката Камерен оркестър с диригент Петя Тончева, Детски и Младежки хор с ръководители Тодорка Бинева и Анета Данаилова и Вокален ансамбъл „Фортисимо” с педагог Милена Добрева. 

В програмата са включени както класически произведения, така и  творби от обработения фолклор  до  произведения от поп и рок музиката.  Децата ще уловят  всеки нюанс от това, което ни заобикаля и ще поднесат Непреходното на своята публика със сърцето си.

Сега в училището по изкуства 92 преподаватели обучават 420 ученици от подготвителен до 12 клас в специалностите Музикант -инструменталист , Поп и джаз пеене, Класическо пеене, Актьорско майсторство, Класически балет, Сценичен костюм и Рекламна графика.

Към настоящия момент училището са завършили над 1 700 ученици, които са спечелили над 2 500 награди от международни и национални конкурси.

Националното училище за музикално и сценично изкуство е носител на  Орден „Св.св. Кирил и Методий” I степен ,  „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци  ,  Две първи награди и два златни медала на Окръжен народен съвет – Бургас , Специална награда от Община Бургас за висок принос в развитието на образованието в град Бургас и високи постижения в областта на музиката ,  Съвет на европейската научна и културна общност: „Официален почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата”, както и  значка „Златна книга” за принос в развитието на българската култура и „Златен печат” за европейски мениджмънт в  културата.

Културната институция е организатор и домакин на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика   „MAGIC”  и на Националния конкурс за най- добро изпълнение на българска музикална творба „Върбан Върбанов”

Мултимедийният концерт-спектакъл "Непреходното" посветен на патронния празник и 55 години от създаването на училището ще се състои на 11 март – петък от 19:00 ч. в залата на Държавна Опера. 

Коментари

Login

Search

Menu

Cart

Jtouch25 mobile template for Joomla (c) 2011 - 2012 www.mobilemews.com