Соня Келеведжиева представя „Мъжки разпятия” в Бургас

След премиерата в Сливен Соня Келеведжиева ще разкаже на бургаската публика за нов сборник „Мъжки разпятия”. Организатори на литературното събитие са АртЦентър „Компас” и Бургаска писателска общност със съдействието на Община Бургас.

Соня Келеведжиева ще бъде представена като писател и театрал. За нея ще говорят Марлена Гетова – филолог и директорът на фестивала „Бургаски изгреви” Емануил Арнаудов. Музикален фон на проявата ще сътворят възпитаниците на НУМСИ-Бургас Божана Славкова – флейта и Симона Славкова – ударни инструменти.

 Соня Келеведжиева е родена, живее и работи в Сливен. Председател е на Клуба на дейците на културата и член е на Управителния съвет на Съюза на независимите български писатели.

Творческото и обществено й амплоа е богато и разнообразно. Успоредно с работата си на преподавател тя е създател, сценарист и режисьор на Театър “Класика”. От 1997 до 2000 година Соня Келеведжиева е автор и водещ на “Литературен автограф” по Юниън телевижън - Сливен, а от 2000 година до настоящия момент на предаването за литература, изкуство и култура “Клуб Парнас” по КТВ и Телекабел - Сливен, в които е изградила над 250 творчески портрета на български творци - от всички сфери на духовността.

Автор е на книгите „Орис”- монография за поета Павел Веснаков, „Душата на словото”- монография за поета Константин Шарков, „Цончо Родев- един живот за България”- монография за писателя Цончо Родев, „Наричаха го Софроний” –монография за Софроний Врачански, „Театър, любов моя” – мемоарна; „Весталка на надежда”- монография за поетесата Надя Неделина; „Фрида”- двуезично издание -разказ; „Нечути женски гласове”- разкази и новели, „Мъжки разпятия“- разкази и новели и на драмите: “Театър, моя любов”, „Последното лято на Индже“, „Самодивска любов” и „Има един народ“.

„Мъжки разпятия” е деветата книга на Соня Келеведжева- двуезична, своеобразно продължение на сборника й с разкази и новели „Нечути женски гласове“.

Тя“ е разделен в четири цикъла: „Мъжки разпятия“, „Орис“, „Любовта, Светлината и Пътят“ и „Неведоми са пътищата Божии“. Разкази за любовта, живота и смъртта, за вярата, земния път, озарен с надежди, които завладяват със своя драматизъм и изстраданата изповедност на героите.

Корицата е дело на Марин Подмолов, а илюстрирациите на А. Разумовская, В. Хенретц, Н.Дюлгеров, П.Кайраков, Ал. Николов, А.Русчев, М.Златков.

Преводните текстове от английски език са на К.Йорданова, Сн. Иванова, Д. Стефанова. Включен е и разказът „Легенда за каменния зид, спечелил международна награда през 2015 в Италия, в превод на италиански от И. Йорданова.

Соня Келеведжиева е създател, сценарист и режисьор е на Театър “Класика”. Верен приятел на театралния фестивал „Бургаски изгреви”, в седем издания на който печели награди за постановка, сценография, режисура и актьорско майсторство.

Тази година в рамките на „Бургаски изгреви 2016” те ще отпразняват 25 години театрална дейност.

Бургаската премиера на сборника „Мъжки разпятия“ ще състои на 19 април, вторник, от 18 ч. в Галерия „Георги Баев”, ул. „Демокрация” 6, като част от съпътстващата програма на XII Празници на младежкото театрално изкуство „Бургаски изгреви-Пролет`2016”.

Коментари

Login

Search

Menu

Cart

Jtouch25 mobile template for Joomla (c) 2011 - 2012 www.mobilemews.com