Тони Димитрова и куп известни изпълнители се включват в благотворителния концерт „Глас към небесата"

3D фигурките Боби и Кели ще помагат на децата в Бургас да пресичат на пешеходна пътека

Тони Димитрова, Петте сезона, Драгомир Драганов, Теди Кацарова, Маги Джанаварова, Стефан Илчев, Стоян Митрев, Славка Калчева и Силвия ще вземат участие в петото издание  на благотворителният концерт в памет на загиналите на пътя "Глас към небесата". Той ще се проведе на 29 юни от 20.00 часа в Летния театър.

Основната цел на инициативата, която тръгва от Бургас, е превенция на пътно-транспортните произшествия и поклон пред паметта на загиналите в тях.

"Промяната на поведението се случва само след промяна на мисленето. Ние се стремим с нашите инициативи да повишим отговорността на водачите, както и  нетърпимостта на обществото към погазването на законите и правилата за движение", обясни Калина Крумова - автор и организатор на "Глас към небесата".

Изпълнителите, които подкрепят каузата, участват напълно безвъзмездно и не получават хонорар за присъствието си. Зрителите също влизат без да заплащат билети.

Средствата, които се събират по време на концерта в кутиите за благотворителност, се изразходват чрез фондация " Безопасни улици от Валя" за различни кампании по пътна безопасност през цялата година. С друга част от събраните до момента пари, организаторите са изградили първата и единствена в Бургас площадка за обучение по пътна безопасност.

Със съдействието на " Трейс груп",  през 2011 г. организаторите на инициативата подариха на бургазлии напълно обезопасена пешеходна пътека на едно от най-възловите места в града - Морската градина.

"С приходите от концерта и изградените чрез него партньорства можем да се похвалим с изградени от нас над 20 пешеходни пътеки в цялата страна", уточни Крумова.

В  концертите "Глас към небесата" до момента са се включили изпълнители от всички жанрове и поколения - Миро, БТР, Графа, Рафи, Поли Генова, Тони Димитрова, Петя Буюклиева, Поли Паскова, Тони Дачева, Славка Калчева, Кали, Стефан Митров и много други.

С видеопослания към инициативата всяка година участват и  известни личности  от различни сфери. Лицата на кампанията са били Хорхе Букай, академик Антон Дончев, Христина Ангелакова, Стефан Данаилов, Христо Мутафчиев и други. През 2014 г. към инициативата се включиха и  волейболните национали на България.

През 2015 г. " Глас към небесата" получи и награда за пътна безопасност лично от Министъра на регионалното развитие и благоустройството- г-жа Лиляна Павлова. Сред приятелите и поддръжниците на събитието са и държавници на най-високо равнище-г-н Бойко Борисов- министър- председател на Република България, г-н Сотир Цацаров- главен прокурор на Република България, г-н Вежди Рашидов- министър на културата, г-жа Цецка Цачева - председател на Народното събрание, г-жа Йорданка Фандъкова- кмет на гр. София, г-жа Мая Манолова- омбудсман на Република България и много други.

Една от големите радости на организаторите и поводи за гордост е подкрепата, която са получили от партньорите си от Европейската комисия- European road safety charter. Сътрудничеството им с най-мащабната платформа на гражданското общество в областта на пътната безопасност е допълнителен стимул  за тях да докажат силата на обединените си действия.

"Намаляването броя на ранените и загиналите на пътя е нелека задача, но когато зад нея заставаме всички заедно- институции, общественост, пострадали, вероятността да постигнем резултат и да спасим човешки живот е далеч по- голяма", категорична е Калина Крумова.

 Над 4000 души всяко лято стават част само от  "Глас към небесата", а дейността на фондация " Безопасни улици от Валя" има своите прояви целогодишно навсякъде из България. 

В подкрепа на инициативата  " Глас към небесата" и като резултат от благотворителния календар- кампания " Един път живот" , преди концерта в Бургас ще бъдат посрещнати най- малките ни помощници в пътната безопасност- Боби и Кели.

Новите приятели на децата в града и гостите му ще помагат за навременното ограничаване на скоростта около пешеходните пътеки и даването на предимство на пешеходците.

 Боби и Кели всъщност са 3D фигури в реален размер и с визията на младежи, които ще бъдат монтирани на тротоарите, непосредствено до ключови пешеходни пътеки в Бургас. Практиката, действаща в редица европейски държави, показва по-отговорно поведение от страна на шофьорите, наближавайки зебра, обезопасено по този напълно непознат за България начин. Боби и Кели "стъпиха" за първи път в България за първия учебен ден, 15 септември, в Кърджали и се радват на широка разпознаваемост, нестихващ интерес и, най-важното, успеваемост за изостряне вниманието на водачите на МПС./Боби и Кели са имена, дадени от проектанта и изпълнител на инициативата в международен план и не могат да бъдат модифицирани в български вариант/.


 "Глас към небесата" и " Пресичай безопасно с Боби и Кели" се провеждат под патронажа на г-н Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

Коментари

Login

Search

Menu

Cart

Jtouch25 mobile template for Joomla (c) 2011 - 2012 www.mobilemews.com