Проф. Емил Попов с изложба в Бургас

Показват в Галерия „Пролет“ утре от 18 часа негови скулптори
Известният скулптор Емил Попов ще открие своя самостоятелна изложба в бургаската галерия „Пролет“ утре от 18 часа.
Той е професор в Художествената академия, но живее цял живот на село.
Завършва скулптура през 1975 г. в класа на проф. Любен Димитров. Член е на СБХ от 1979 г. Има редица двойни изложби с Ангел Станев през 1983, 1986, 1987, 1993 и 1994 година в София, Силистра, Перник и Варна. Има 6 самостоятелни изложби в Германия и участия в Белгия и в Швейцария.
„Аз винаги съм имал проблем с класациите. Когато трябва да кажа първо, второ, трето, винаги виждам първото, второто и третото като различни, паралелно съществуващи светове, които не могат да бъдат назовани толкова лесно, класирани, залепени с етикетчета и пъхнати в чекмеджета“, споделя известният скулптор в интервю за в. „Сега“.
Негови творби са притежание на музея "Пушкин", на музеи в Чехия, Норвегия, Полша, както и на частни колекционери от цял свят.

 Той е участвал в почти всички Общи художествени изложби от 1979 до 1988 г. Носител на годишните награди на СБХ на името на Андрей Николов, на Иван Лазаров, на Бешков, съобщава segabg.com.
Националната галерия и почти всички окръжни галерии притежават негови творби.

Участник е в международните симпозиуми за скулптура в Бургас, в Линдабраун и Виена - Австрия, в Катсоол - Германия, в Сепре - Швейцария, в Нагутане - Индия, в Кобе - Япония, както и в международните прояви, организирани в Илинденци, Перник, Смолян и Пловдив.

 

Коментари

Login

Search

Menu

Cart

Jtouch25 mobile template for Joomla (c) 2011 - 2012 www.mobilemews.com