„Солени ветрове“ ще веят в Бургас в началото на август

33 барда от три страни ще пеят на „Охлюва“ на 5-6 август

За осми пореден път Бургас ще е домакин на бардфест. 33 поети с китара от три европейски страни ще участват в Летни празници на изпятата поезия „Солени ветрове“ на 5 и 6 август, съобщава в. "Компас". Въпреки липсата на финансиране, фестивалът и тази година ще е международен. С голям интерес се очаква дебютът на бургаска сцена на украинските бардове Яна и Юрий Дыхан, както и на руския дует “Культпоход”. Игорь Дацык, Наталья Алексеева, както и техният сънародник Александр Кузнецов, очароваха меломаните и миналата година, когато също участваха в „Солени ветрове“.

И тази година Община Бургас осигурява безплатно „Охлюва“ и озвучаването, а организаторите осигуряват допълващото озвучаване и осветление на сцената. Търсим спонсори или дарители, но до този момент не можем да поемем разходите на участниците, споделиха още преди месец от Фондация „Солени ветрове“. Затова Летни празници на изпятата поезия “Солени ветрове 2016” ще се проведат благодарение на бардовете, добавят организаторите.
 Светлана и Атанас Стоянови от Бургас, Страст (Явор и Живка Георгиеви) от Айтос, Виктор и Кристиян Макарови от София, “Келтик” (Геновева Цандева и Бойчо Иванов) от Пловдив и София, ”Тюркоаз” (Галина Москова и Валентин Ангелов) от Горна Оряховица ще ще радват почитателите на изпятата поезия.
Публиката тръпне в очакване да види Илиян Дянков и синовете му Дилян и Костадин, които миналата година участваха в конкурса за Детската Евровизия и бяха сред 12-те финалисти при избора за български представител на престижния музикален формат. Двете талантливи момчета учат в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“.
Второто трио от Плевен Божидар, Васил и Георги Чапанови вероятно и тази година ще са сред любимците на публиката, както и обичаните Светлозар Николов от Ръжево Конаре, Антон Костадинов от Кърджали, Андро Стубел, Владислав Кайзеров, Владо Любенов, Доротея Табакова, Красимир Кунчев и Светлана Йонкова от София. Сред любимите бардове на бургазлии са и виртуозът от Айтос Иван Иванов-Шанса, който може да свири на три китари едновременно, и поетесата Татяна Йотова, чиито песни се учат в училище. Певицата Вяра Иванова и нашият съгражданин Красимир Йорданов, който от няколко години живее в Пловдив, са другите големи имена, заради които много бургазлии нямат търпение по-скоро да задухат „Солените ветрове“ от „Охлюва“.  

Коментари

Login

Search

Menu

Cart

Jtouch25 mobile template for Joomla (c) 2011 - 2012 www.mobilemews.com