Бардът Митко Динев подари 1000 лева на талантливо дете

Поетът, вбесявал проститутките от политическия елит, представи новата си книга „Няма нищо лошо в това да се прави понякога и добро”, а приходите от нея дари на третокласник

Бардът Митко Динев подари 1000 лева на третокласник от музикалната гимназия „Христина Морфова“ в Стара Загора. Поетът с най-острото перо, от когото треперят и министри, и крадци, и депутати, и дупетати, сподели след представянето на книгата си „Няма нищо лошо в това да правиш понякога добро“ в петък, че са се продали 100 бройки, а приходите е дал на сирачето Сашко. Детето свири на кларинет. Той няма родители, но има има голямо бъдеще.

„Благодаря на всички, които дойдоха тази вечер в залата на библиотеката на представянето на книгата ми "Няма нищо лошо в това да се прави понякога и добро". Смяхме се много, което ми достави удоволствие. Продадоха се близо 100 книги, а получените приходи подарихме на Сашко, едно много талантливо, но бедно циганче без родители. Аз съм изключително доволен“, споделя във Фейсбук сатирикът. 

Динев беше бизнесменът, който подари на президента Желю Желев джип, след като му свърши мандатът, а липсваше закон за пенсионирането на държавния глава, съобщава в.„Монитор“. Авторът на „Няма нищо лошо в това да се прави понякога и добро”, споделя, че е един от малкото, които са направили първия си милион по сравнително честен начин. Пак така, честно обаче го и загубил. „Той е подарявал и китари, не само джипове... Някога той подаде ръка на Ангел Демирев, който днес е един голям български музикант“, добавя поетът, сатирик, бард и журналист Иван Ненков.

„Не можеш да откажеш на хора, изпаднали в беда, когато знаеш, че ако не е твоята помощ, за тях светът свършва. От друга страна, няма смисъл да помагаш на глупаци, защото в този случай ти самият се превръщаш в глупак“, споделя Митко Динев. Трябва да се помага на хора, за които има смисъл, каза той в интервю за TVZagora два дни преди да навърши 65 години. 

„Всички продажби на книгата подарявам на едно талантливо момче, което е изключително бедно и няма кой да го издържа. Бих могъл да дам нещо и на други деца, но те са много и нямам възможност. По-добре да поощря позитивното, което има възможност да оживее“, заяви Динев.

За новата си книга казва, че е шантава, а заглавието й е провокативно. „В нея не се говори за добро и зло, но като я чете, човек може да се смее. Някои неща исках да кажа на обществото от моята си гледна точка с една ирония и към участниците в миналите събития, и към самия себе си. Българинът не е свикнал да прави добро. Независимо, че сме добър народ. Правим го обикновено, когато бързаме за някъде и още не сме се усетили, защото като стане това, почваме да размисляме и се отказваме“, коментира поетът-сатирик. Не съм умен, признава той. 

„Аз съм един от добрите глупаци и се гордея с това, защото могат да си позволят да бъдат такива само красивите жени и състоятелните мъже. Ако има нещо да ни успокоява нас глупаците, е това, че земята, както и тиквите на повечето глупаци, е кръгла. Ако има нещо да ни дава импулс в живота, това е, че геният на глупаците им позволява да управляват света. Може би по тази причина се оказах като на една скамейка да ръководя едно трудно предприятие и както се вижда сега, съм правил това целесъобразно и добре“, добавя Митко Динев. 

 

„Бях един от най-активните участници в масовата приватизация и сега, когато съм извън бизнеса, мога да разкажа какво се случи през тези години. Подходил съм с добре към всички мои герои, но някои ми се сърдят. Знам, че много хора ще ми се обидят, но бях принуден да напиша това, за да се знае как е станало. В разказа „Голямата кражба“ съм описал как стана и масовата, и касовата приватизация, кои са главните герои и как се държаха те“, уточнява писателят. Книгата му е хубава, защото е написана в стил „Митко Динев“.

За своя приятел и кумир Владимир Висоцки казва, че е е оказал най-голямо влияние върху развитието му като творец. 

„След срещите ми с него имах възможност да се запозная и с творчеството на други гении. Имах удоволствието да дружа с някои от тях и те оказаха съществено влияние върху това, което съм написал“, обяснява Динев.

На въпроса защо продължава да се занимава с благотворителност и дали не изкупува някаква вина, той отговаря, че кармата си я плаща всеки сам. Не може да е разменна монета това, че правиш добрини, за да ти опрощават греховете, подчерта авторът на „Няма нищо лошо в това да се прави понякога и добро”. Той споделя, че нещото, което го е тормозило най-много, е било едновременното му желание да бъде и богат, и честен. „Сега мога да кажа, че се чувствам много по-спокоен. Не съжалявам за нищо. Започнал съм не от нулата, а от -10 метра. Всичко съм направил сам, но достигнах до висоти, за които не съм предполагах. Оттеглих се и сега съм добре“, добавя бардът.

На въпроса защо е спрял да пише за политици, той отговаря, че вече счита това за безсмислено. „Политиката ме разочарова. Не е страшно, че избираме всякакви идиоти да ни управляват. Страшно е, че това се повтаря и то многократно“, подчерта сатирикът.

„Половин век строихме социализма с доброто лице и не можахме да го построим. Сега 26 години се опитваме да направим капитализма с такова лице и пак не можем, защото очевидно го няма доброто, т.е. умното. Това става по вертикала, т.е. трябва дядо ти да е бил добър и умен, а след това и баща ти. Къде са тези родове в България? Няма ги или са много малко. Аз съм песимистично настроен за бъдещето на нашата страна, защото младите хора не желаят да учат, а тези, които искат, избягаха в чужбина, тъй като разбраха, че не могат да направят своята родина хубава страна. Затова не можем да очакваме нищо друго, освен да бъдем на тази красива територия едно просто гето в Европа“, каза още Митко Динев в студиото на TVZagora.

Благородство е да можеш да се надсмееш над себе си, споделя той.

„Не преставам да мисля защо народът ни е толкова добър, а хората – изключително лоши. Защо след като е добър, държавата ни е скапана? По всяка вероятност добрите хора на тази територия, наречена България, са много, но се срещат рядко“, добавя бившият милионер. Откакто загубих всичките си пари, половината ми приятели ме напуснаха, а другата половина вероятно още не знае, че съм ги загубил, споделя той в интервю, дадено за в. "Старозагорски новини", което обаче останало непубликувано. 

В последния момент собственикът на вестникa бил предупреден и панически се изплашил, че ако го пусне, се излага на риск да му бъде прекъсната финансовата помощ от холдинг. Затова го спрял.

„Не мога да простя скъперничеството. Особено на хора, които когато и да ги хванеш за краката и ги тръснеш, най малко 10 000 евро ще паднат от тях. Скъперничеството е потрес. Завистта също, макар, че с времето също свикнах с усещането, че завистта е все пак най-искрената форма на признание“, споделя Митко Динев. „Успехът е много усилия и много гънки. Не бръчки, а гънки!“, добавя той.

 

Коментари

Login

Search

Menu

Cart

Jtouch25 mobile template for Joomla (c) 2011 - 2012 www.mobilemews.com